Opiskelijan Kuopio

Suomi

Tietoa Kuopiosta
Asuminen

Kuopiossa on laaja asuntotuotanto kerrostaloista omakotitaloihin. Kuopion uusin asuinalue on Saaristokaupunki. Saaria myötäillen rakennettu 4,5 kilometriä pitkä Saaristokatu yhdistää Saaristokaupungin keskustaan.

Kuopiossa on tarjolla vapaarahoitteisia sekä valtion lainoittamia vuokra-asuntoja. Arava- ja korkotukivuokra-asuntoja haetaan kirjallisesti. Vuokra-asunnon hakulomakkeen voi tulostaa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) kotisivulta.

Opiskelija-asuntoja vuokraavat Kuopion Opiskelija-asunnot Oy ja Opiskelijoiden vuokravälitys. Tekman Tuki ry vuokraa asuntoja ensisijaisesti tekniikan opiskelijoille.

Koti Kuopiossa –sivuilta löytyy suurin osa kuopiolaisesta asuntotarjonnasta. Sivujen kautta löytyvät niin rakennusliikkeet ja rakennuttajat kuin kiinteistönvälittäjät ja yksityiset vuokra-asunnot. Kuopion kaupungin sivuilla on tietoa myös kodin turvallisuudesta, kuten tavaroiden säilyttämisestä ja kodinkoneiden paloturvallisuudesta.

Hyvinvointi ja kulttuuri

Kuopiossa arvostetaan perinteitä ja luodaan avoimessa vuorovaikutuksessa uutta taidetta. Kaupungin kulttuuritarjonta on laajaa teattereineen, musiikkikeskuksineen, useine museoineen ja lukuisine tapahtumineen.

Kuopio Tanssii ja Soi on pohjoismaiden merkittävin tanssitapahtuma ja Anti Contemporary Art Festival tuo kokeilevan nykytaiteen tekijät eri puolilta maailmaa Kuopioon. Talvisista tapahtumista suurimmat ovat Finland Ice Marathon ja mäkihypyn maailmancup. Kansainvälinen Viinijuhla ja Rockcock puolestaan houkuttelevat musiikin ystäviä kesäiseen Kuopioon.

Kuopio tunnetaan kauniista luonnosta ja hyvistä liikuntamahdollisuuksista. Kuopion helmi keskellä kaupunkia on Puijon alue, jossa voi lenkkeillä, sienestää, pelata golfia ja lasketella.

Kuopio tarjoaa laadukasta vapaa-aikaa myös kaupungin liikuntahalleissa. Kuopiossa on kaksi uimahallia, kaksi jäähallia ja monitoimiliikkujan Kuopio-halli. Tarjontaa täydentävät lukuisat yksityiset liikuntapaikat ja lähistön kylpylät.

Kuopion seudun HarrasteHaku antaa tietoa Karttulan, Kuopion, Maaningan ja Siilinjärven alueen harrastusmahdollisuuksista

Koulutus ja opiskelu

Kuopio tarjoaa nuorille vilkkaan kaupunkielämän ja hyvät koulutus- ja opiskelumahdollisuudet.

Kuopiossa toimii seitsemän päivälukiota ja aikuislukio. Perinteisen lukio-opetuksen lisäksi Kuopion lukiot tarjoavat monipuolista erikoislukio-opetusta. Myös kahden tutkinnon koulutus on mahdollista.

Kuopion kaupungin ylläpitämien koulujen lisäksi Kuopiossa on yksi maan suurimmista yliopistoista, Joensuun kanssa yhdessä toimiva Itä-Suomen yliopisto. Lisäksi kaupungissa on Savon ammatti- ja aikuisopisto ja Savonia-ammattikorkeakoulu.

Pohjois-Savon urheiluakatemia on Suomen Olympiakomitean hyväksymä huippu-urheiluakatemia. Pohjois-Savon urheiluakatemia tarjoaa hyvät mahdollisuudet urheilu-uran ja opiskelun yhdistämiseen.

Liikenneyhteydet

Helsingistä Lappiin kulkeva Valtatie 5 on alueen pääkulkuväylä. Helsingistä Kuopioon etäisyyttä kertyy 400 km. Lentomatka pääkaupungista Rissalan lentokentälle Kuopioon kestää vain 45 minuuttia. Rautatieyhteydet ovat hyvät sekä Helsingistä, Tampere-Turku -suunnasta kuin myös idästä Joensuusta ja pohjoisen Oulusta.

Kuopiossa on tiivis ja toimiva joukkoliikenneverkko. Jokainen kaupunginosa on joukkoliikenteellisesti hyvin saavutettavissa ja osin siksi kaupungin autoistumisaste on alhainen.

Kuopiossa on helppo liikkua jalan, pyörällä, autolla tai joukkoliikennevälineillä ympäri vuoden.  Keskeisellä kaupunkialueella on liikennemerkein varustettuja kevyen liikenteen väyliä lähes 200 km.

Luonto ja ympäristo

Kuopiossa luontoympäristö ja kaupunkiympäristö limittyvät hyvin toisiinsa. Kaupunkilaisten hyvinvointiin ja virkistäytymiseen kiinnitetään runsaasti huomiota. Erityisesti Väinölänniemestä ja Valkeisenlammesta on kehittynyt olennainen osa Kuopion kaupunkikuvaa.  Yhteensä puistoksi varattuja alueita on reilu aari jokaista kuopiolaista kohti.

Keskeisen kaupunkialueen ulkoilu- ja virkistysmetsät ovat tarkoitettu asukkaiden monipuoliseen luonnossa liikkumiseen, retkeilyyn ja muuhun virkistäytymiseen. Reittien ja luontopolkujen varsilla on kaupungin rakentamia ja ylläpitämiä laavuja, keittokatoksia, nuotiokehiä sekä kalamajoja.

Kolmasosa kaupungin pinta-alasta on vettä. Kallavesi ympäröi Kuopiota ja veneily onkin yksi Kuopion merkittävimmistä virkistysmuodoista niin paikallisille asukkaille kuin vierailijoillekin.

Luonnonsuojelulla on Kuopiossa pitkät perinteet, vanhin ja tunnetuin suojelualue on Puijon puistometsä. Ympäristöhaittojen ehkäiseminen ja elinympäristön kehittäminen ovat olennainen osa jokapäiväistä suunnittelua ja päätöksentekoa.

Kun puhutaan Kuopiosta, tulee usein ensimmäisenä mieleen Puijon torni ja elämää sykkivä kauppatori. Kesäisin käytössä on myös iltatori Matkustajasatamassa.

Perusturva

Kaupungin sosiaalityö tukee, auttaa ja neuvoo erilaisissa sosiaalisissa ja taloudellisissa pulmatilanteissa. Opiskelija voi hakea toimeentulotukea kesän ajalle, mikäli hän oleskelee Kuopiossa kesän ajan eikä voi turvata toimeentuloaan muulla tavalla. Kuntien maksama toimeentulotuki on tarkoitettu viimesijaiseksi turvaksi tilanteisiin, joissa muut tulot ja varat eivät riitä kohtuullisiin elinkustannuksiin.

Talous- ja velkaneuvontaa annetaan Kuopion kaupungin talous- ja velkaneuvontatoimistossa, joka sijaitsee Tietoteknia-rakennuksessa Savilahdentiellä.

Sosiaali- ja terveyskeskuksen perheoikeudellisen yksikkö hoitaa isyyden selvittämiseen, huoltajuuteen, tapaamiseen ja elatukseen liittyviä asioita.

Riita- ja rikosasioiden sovitteluun liittyviä asioita hoitaa sovittelutoimisto.

Terveyspalvelut

Jokaisella kuopiolaisella on hoitotiimi, joka määräytyy automaattisesti asukkaan kotiosoitteen perusteella. Ajanvaraus tapahtuu virka-aikaan hoitotiimin vastaanotolle tiimihoitajalta (puhelinnumerot tiimilääkärihausta).

Päivystys arkisin virka-aikana ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15 oman alueen hoitotiimissä. Päivystys virka-ajan ulkopuolella Kuopion akuuttivastaanotolla KYS:ssä ma-to klo 16-22, pe klo 15-22 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 8–22. Puijonlaaksontie 2, käynti KYS:n pääovesta. Kiireellisten potilaiden päivystys ympäri vuorokauden KYS:ssä, käynti Kelkkailijantieltä. Jos sairastut – mistä apu?

Hammaslääkärien ajanvaraus hoidetaan keskitetysti. Arvio hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä tehdään ajanvarauspuhelun aikana.

Kaupunki vastaa peruskoulujen, lukioiden, toisen asteen ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulun opiskelijoiden terveydenhuollosta. Opiskelijat voivat hakeutua myös oman asuinalueensa hoitotiimille.

Yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuollosta vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS).

Työnhaku

Kuopion kaupunki on kaupungin suurin työnantaja. Kaupungin palveluksessa on lähes 6000 henkilöä.

Kuopion kaupungin avoinna olevat työpaikat ilmoitetaan osoitteessa http://www.kuopio.fi/rekry. Sivujen kautta voi myös jättää avoimen hakemuksen sekä täyttää hakemuksen sijaisrekisteriin. (mm. hoitoalan, opetusalan ja päivähoidon sijaislistalle).

Kaupunki tarjoaa työssäoppimispaikkoja lähinnä Kuopion seudun oppilaitosten opiskelijoille. Työharjoitteluun voi hakeutua myös itsenäisesti vaikka ei olisi opiskelijana missään oppilaitoksessa. Työharjoittelupaikkoja voi tiedustella suoraan kaupungin eri virastoista ja laitoksista.

Kaupunki työllistää työtä tarvitsevia eri tavoin. Työllistettyjen tukijakso on yleensä 6 kuukautta. Paikkoja haetaan työ- ja elinkeinotoimiston kautta.

Kaupunki ottaa vuosittain yhteensä noin 350 koululaista ja opiskelijaa kesäharjoitteluun touko- ja syyskuun välisenä aikana. Kesäharjoittelijan on oltava 15 vuotta täyttänyt ennen työsuhteen alkamista. Kesäharjoittelupaikkoja haetaan sähköisesti. Kesäharjoittelupaikat ovat yleensä vuosittain haettavissa viikoilla 9-11 osoitteessa http://www.kuopio.fi/rekry

 

Lisätietoja Kuopion työpaikoista: kuopiorekry@kuopio.fi.

Kunnallinen vaikuttaminen

Kunnan ylin päättävä elin on valtuusto, joka päättää mm. kaupungin strategiasta, toiminnan ja talouden keskeisistä tavoitteista sekä hyväksyy kaupungin tilinpäätöksen. Valtuusto valitsee jäsenet kaupungin toimielimiin ja täyttää tärkeimmät virat. Kuopion kaupunginvaltuusto kokoontuu pääsääntöisesti kerran kuukaudessa. Valtuuston kokoukset ovat julkisia ja ne ovat nähtävissä myös internetissä suorana lähetyksenä.

Kaupunginhallitus johtaa kaupungin hallintoa ja taloutta sekä huolehtii kaupungin toiminnan tuloksellisuudesta ja edunvalvonnasta. Lautakunnat ovat luottamushenkilöelimiä, jotka johtavat julkisten palveluiden tuottamista kunnassa.

Kuntalainen voi vaikuttaa kaupungin asioihin äänestämällä joka neljäs vuosi järjestettävissä kunnallisvaaleissa. Kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Kuntalaisen aloitteen voi tehdä sähköisesti.