Opiskelijan Kuopio

Suomi

Tietoa Kuopiosta
Asuminen

Kuopiossa on laaja asuntotuotanto kerrostaloista omakotitaloihin. Kaupunki laajenee vahvasti etelään päin. Uusimman kaupunginosan Saaristokaupungin jälkeen rakennetaan uutta  asuinaluetta Hiltulanlahteen.

Kuopiossa on noin 12 000 arava- ja korkotukivuokra-asuntoa ympäri kaupunkia. Yhtiöillä on tarjolla myös vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja.

Kaupungin omistama vuokrataloyhtiö Niiralan Kulma Oy on Kuopion suurin vuokranantaja. Yhteensä Niiralan Kulmalla on noin 6 400 asuntoa.

Opiskelija-asuntoja vuokraavat mm. Kuopion Opiskelija-asunnot Oy (Kuopas), Opiskelijoiden Vuokravälitys sekä Tekman Tuki ry. Hakemuslomakkeita sekä lisätietoja asuntojen hakemisesta saa asunnontarjoajien sivuilta.

Hyvinvointi ja kulttuuri

 

Kuopio on vahva kulttuurikaupunki, josta löytyvät mm. Kuopion Musiikkikeskus, Kuopion kaupunginteatteri, useita museoita ja lukuisia tapahtumia. Kuopiossa toimii myös yksi Suomen suurimmista kansalaisopistoista, jossa on kursseja useilta eri ainealueilta kaikenikäisille.

Kuopio Tanssii ja Soi on pohjoismaiden merkittävin tanssitapahtuma ja Anti Contemporary Art Festival tuo kokeilevan nykytaiteen tekijät eri puolilta maailmaa Kuopioon. Kansainvälinen Viinijuhla ja Rockcock puolestaan houkuttelevat musiikin ystäviä kesäiseen Kuopioon.

Kuopio tunnetaan kauniista luonnosta ja hyvistä liikuntamahdollisuuksista. Kuopiossa voit lenkkeillä tai hiihtää vaihtelevassa luonnonkauniissa maastossa. Talvella Kallaveden jäälle tehdään FIN-maraton (Finland Ice Marathon) rata, joka on kaikkien luistelijoiden käytössä.

Puijon alue heti Kuopion torin kupeessa tarjoaa olosuhteet mm. lenkkeilyn, hiihdon ja frisbeegolfin harrastamiseen.

Kuopio – Tahko -alue on Suomen oloissa ainutlaatuinen, jossa saman kunnan sisällä on kansainvälinen yliopistokaupunki ja yksi maan suurimmista ympärivuotisista matkailukeskuksista. Tahkolle on Kuopiosta matkaa noin 50 km. Tahko tarjoaa aktiviteetit mm. lasketteluun, hiihtämiseen, lenkkeilyyn, pyöräilyyn, keilailuun, ratsastukseen ja golfiin.

Kuopiossa on kaksi uimahallia, kaksi jäähallia ja monitoimiliikkujan Kuopio-halli. Tarjontaa täydentävät lukuisat yksityiset liikuntapaikat ja lähistön kylpylät.

Koulutus ja opiskelu

Kuopio tarjoaa nuorille vilkkaan kaupunkielämän ja hyvät koulutus- ja opiskelumahdollisuudet.

Kuopiossa toimii kuusi päivälukiota ja aikuislukio. Perinteisen lukio-opetuksen lisäksi Kuopion lukiot tarjoavat monipuolista erikoislukio-opetusta. Myös kahden tutkinnon koulutus on mahdollista.

Kuopion kaupungin ylläpitämien koulujen lisäksi Kuopiossa toimii Itä-Suomen yliopisto UEF, Snellman-kesäyliopisto, Savon ammattiopisto Sakky sekä Savonia-ammattikorkeakoulu. Opiskelumahdollisuuksia tarjoavat lisäksi mm. Pelastusopisto ja Kuopion konservatorio.

Kuopion alueen urheiluakatemia on Suomen Olympiakomitean hyväksymä huippu-urheiluakatemia. Urheiluakatemia tarjoaa hyvät mahdollisuudet urheilu-uran ja opiskelun yhdistämiseen.

Liikenneyhteydet

Helsingistä Lappiin kulkeva Valtatie 5 on alueen pääkulkuväylä. Helsingistä Kuopioon etäisyyttä kertyy 400 km. Lentomatka pääkaupungista Rissalan lentokentälle Kuopioon kestää vain 45 minuuttia. Rautatieyhteydet ovat hyvät sekä Helsingistä, Tampere-Turku -suunnasta kuin myös idästä Joensuusta ja pohjoisen Oulusta.

Kuopiossa on tiivis ja toimiva joukkoliikenneverkko. Jokainen kaupunginosa on joukkoliikenteellisesti hyvin saavutettavissa.

Kuopiossa on helppo liikkua jalan tai pyörällä ympäri vuoden.  Kuopio on kehittänyt kävely- ja pyöräilyolosuhteita etenkin keskustan alueella. Keskeisellä kaupunkialueella on kevyen liikenteen väyliä yli 200 km.

 Kuopiossa otettiin keväällä 2020 käyttöön Pohjoismaiden ensimmäiset sähköavusteiset kaupunkipyörät. Asemattomien kaupunkipyörien ensisijaisena käyttöliittymänä toimii mobiilisovellus, joka mahdollistaa vapaiden pyörien paikantamisen. Kaupunkipyörien hinnat vaihtelevat 5 eurosta 20 euroon käyttöajasta riippuen.

Luonto ja ympäristo

Kuopion kaupungin pinta-alasta kolmasosa on vettä. Kallavesi ympäröi Kuopiota ja rantaviivaa Kuopiossa on yli 6000 km eli lähes 60 m / kuopiolainen.

Kaupunkilaisten hyvinvointiin ja virkistäytymiseen kiinnitetään runsaasti huomiota. Erityisesti Väinölänniemestä ja Valkeisenlammesta on kehittynyt olennainen osa Kuopion kaupunkikuvaa.  Yhteensä puistoksi varattuja alueita on reilu aari jokaista kuopiolaista kohti.

Keskeisen kaupunkialueen ulkoilu- ja virkistysmetsät ovat tarkoitettu asukkaiden monipuoliseen luonnossa liikkumiseen, retkeilyyn ja muuhun virkistäytymiseen. Reittien ja luontopolkujen varsilla on kaupungin rakentamia ja ylläpitämiä laavuja ja kalamajoja.

Luonnonsuojelulla on Kuopiossa pitkät perinteet, vanhin ja tunnetuin suojelualue on Puijon puistometsä. Ympäristöhaittojen ehkäiseminen ja elinympäristön kehittäminen ovat olennainen osa jokapäiväistä suunnittelua ja päätöksentekoa.

Perusturva

 

Kaupungin sosiaalityö tukee, auttaa ja neuvoo erilaisissa sosiaalisissa ja taloudellisissa pulmatilanteissa.

Perustoimeentulotuen käsittelystä vastaa Kela. Perustoimeentulotuen lisäksi tuensaaja voi olla oikeutettu harkinnanvaraiseen täydentävään tai ennaltaehkäisevään toimeentulotukeen. Täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea voi hakea myös sähköisesti Omapalvelun kautta.

Talous- ja velkaneuvontaa annetaan Pohjois-Savon oikeusaputoimistossa.

Riita- ja rikosasioiden sovitteluun liittyviä asioita hoitaa Pohjois-Savon sovittelutoimisto.

Terveyspalvelut

 

Jokaisella kuopiolaisella on hoitotiimi, joka määräytyy asukkaan kotiosoitteen perusteella. Ajanvaraus virka-aikaan vastaanotolle tiimihoitajalta (puhelinnumerot tiimilääkärihausta).

Lääkäripäivystys virka-aikana hoidetaan tiimilääkärin vastaanotolla. Virka-ajan ulkopuolella ilta- ja viikonloppuvastaanotto toimii samoissa tiloissa KYSin päivystyspoliklinikan kanssa (os. Puijonlaaksontie 2) Ennen päivystykseen tuloa soita numeroon 116 117. Hätätilanteissa soita aina 112.

 Hammaslääkärien ajanvaraus hoidetaan keskitetysti. Arvio hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä tehdään ajanvarauspuhelun aikana.

Kaupunki vastaa peruskoulujen, lukioiden ja toisen asteen ammatillisten oppilaitosten terveydenhuollosta. Opiskelijat voivat hakeutua myös oman asuinalueensa hoitotiimille.

Yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)

Työnhaku

Kuopion kaupunki on kaupungin suurin työnantaja. Kaupungin palveluksessa on lähes 7000 henkilöä.

 

Kuopion kaupungin avoinna olevat työpaikat ilmoitetaan kaupungin rekrytointisivulla ja Kuntarekry.fi –sivustolla. Verkkosivujen kautta voi myös jättää avoimen hakemuksen mm. sosiaali- ja terveyskeskukseen, opettajien sijaislistalle tai päivähoidon työpaikkoihin.

 

Kaupunki tarjoaa työssäoppimispaikkoja lähinnä Kuopion seudun oppilaitosten opiskelijoille. Työharjoitteluun voi hakeutua myös itsenäisesti, vaikka ei olisi opiskelijana missään oppilaitoksessa. Työharjoittelupaikkoja voi tiedustella suoraan kaupungin eri virastoista ja laitoksista.

Kaupunki palkkaa kymmeniä koululaisia ja opiskelijoita kesätöihin touko- ja syyskuun välisenä aikana. Kesätyöntekijän on oltava 15 vuotta täyttänyt ennen työsuhteen alkamista. Kesätyöpaikkoja haetaan sähköisesti.

Kuopion kaupungin työllisyyspalvelu auttaa pidempään työttömänä olleita työnhakijoita.

Kunnallinen vaikuttaminen

Kunnan ylin päättävä elin on valtuusto, joka päättää mm. kaupungin strategiasta ja taloudesta. Valtuusto valitsee jäsenet kaupungin toimielimiin ja täyttää tärkeimmät virat. Kuopion kaupunginvaltuusto kokoontuu pääsääntöisesti kerran kuukaudessa. Valtuuston kokoukset ovat julkisia ja ne ovat nähtävissä myös internetissä suorana lähetyksenä.

Kaupunginhallitus johtaa kaupungin hallintoa ja taloutta sekä huolehtii kaupungin toiminnan tuloksellisuudesta ja edunvalvonnasta. Lautakunnat ovat luottamushenkilöelimiä, jotka johtavat julkisten palveluiden tuottamista kunnassa.

Kunnan asukkaalla on oikeus tehdä kunnalle aloitteita sen toimintaa koskevissa asioissa. Kuntalaisen aloitteen voi tehdä sähköisesti. Palautetta ja kehittämisideoita voi jättää myös palautepalvelun kautta.

Sosiaalinen media

Kuopion kaupunki jakaa aktiivisesti tiedotusta ja tunnelmapaloja kaupungista sosiaalisen median kanavissa.

Facebook Kuopio

Twitter Kuopio

Instagram Kuopio